В Индия екзекутираха четирима мъже, осъдени за групово изнасилване и убийство

  • 20 март 2020 07:20

  • 3254
  • 0
В Индия екзекутираха  четирима мъже, осъдени за групово изнасилване и убийство
© Getty Images

В Индия днес бяха обесени четирима мъже, осъдени за групово изнасилване и убийство на млада жена в автобус в Делхи през декември 2012 г. по дело, предизвикало всеобщо негодувание в страната, където статистиката за престъпления срещу жени е една от най-лошите в света, предадоха БТА и Ройтерс.

23-годишна студентка по физиотерапия става обект на брутално изнасилване в движещ се автобус в Делхи. Тя и спътникът й са изтезавани, а накрая жертвата е изхвърлена край пътя и оставена да умре.

За престъплението са арестувани петима мъже и непълнолетен. Шокирани от бруталността на престъплението множество хора се събират в различни градове със свещи, за да изразят негодуванието си и да се молят за жертвата. След като жената издъхва в болница, протестиращите настояват за по-активна намеса при разследване на престъпленията срещу жени.

17-годишна, изнасилвана в продължение на месец от 20 души, претърпя психически срив

В началото на 2013 г. съд започва да гледа делото по бързо производство. В средата на същата година е приет строг закон срещу насилието срещу жени. За осъдени изнасилвачи се предвижда смъртно наказание, а преследването и дебненето на жени се криминализират.

През септември 2013 г. четиримата пълнолетни подсъдими получават смъртни присъди (петият се обесва в килия), а непълнолетният - три години в център за задържане. Той е освободен през 2015 г. след излежаване на присъдата.
Индийският върховен съд потвърждава смъртните присъди през 2017 г., а президентът на Индия Рам Ковинд отхвърля молбите за помилване.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини