Япония защити предпазливия си подход към тестовете за коронавируса

  • 26 февруари 2020 20:54

  • 3359
  • 0
Япония защити предпазливия си подход към тестовете за коронавируса
© Pixabay

Японското министерство на здравеопазването защити днес предпазливия си подход към тестовете за коронавируса на фона на увеличаващия се брой случаи в страната и подготвяно в Южна Корея тестване на над 200 000 членове на църква, станала източник на взрив на заразата там, предаде Ройтерс.

По данни от днес по обяд заразените в Япония са близо 170, като не се броят 691 души от круизния кораб, поставен по-рано този месец под карантина в пристанището на Йокохама, близо до Токио.

Северният остров Хокайдо, най-засегнатият район в Япония с 38 регистрирани заразени, съобщи за нов смъртен случай. С него починалите в страната вследствие на коронавируса стават шестима, в това число четирима от круизния кораб.

"Знаем, че този вирус само ще продължава да се разпространява, а дори не можем да се подложим на тест", каза пред Ройтерс разтревожена майка от град Сапоро на о-в Хокайдо и изрази надежда, че повече хора ще могат да си направят теста.
В указанията си правителството посочва, че тест се прави при наличие на симптоми на настинка, температура 37,5 по Целзий, силна отпадналост или дихателни проблеми в продължение на четири и повече дни. През това време хората с такива симптоми трябва да си стоят у дома.

Ваксината срещу новия коронавирус ще бъде готова след една година

Възрастните, бременните и хората, които имат заболявания, поставящи ги в риск, трябва да поискат да им се направи тест, ако имат описаните симптоми два или повече дни, се казва в предписанията на властите.

"Най-важната цел на тестването е са се изследват хората със симптоми, особено възрастните и тези с медицинско предразположение и заболявания, за които има опасност да се разболеят тежко", каза представител на здравното министерство, пожелал да остане неназован. Има хора, които се тревожат и искат да си направят тест, но това ще постави под натиск капацитета на здравните заведения и няма да можем да лекуваме онези, които се нуждаят от лечение, допълни той и каза, че над 3000 теста може да се правят дневно под надзора на централното правителство.

Д-р Масахиро Ками, ръководител на неправителствения Научен институт за медицинско управление, заяви, че правителството трябва да подложи на тестове повече хора и то по-скоро. Те трябва да правят тестове в началото и да лекуват в началото, а вместо това правят тестове за потвърждаване на наличието на вируса, след като хората развият пневмония, каза Ками. Колкото по-рано, толкова по-добре, допълни той.

Други независими експерти обаче одобряват правителствения подход. Не е добре да се правят тестове, само за да се успокои обществеността, казва специалистът по инфекциозни болести в Университета в Кобе Кентаро Ивата, който този месец разкритикува действията на властите по отношение на круизния кораб. Ако правят тест на всеки със слаби симптоми, здравната система ще се пръсне, каза той и препоръча властите да разяснят по-добре указанията си, за да бъдат разбрани от хората.

Последвайте канала на

Novini.bg
3359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини