Японският император Нарухито празнува днес 60-ия си рожден ден

  • 23 февруари 2020 07:59

  • 438
  • 1
Японският император Нарухито  празнува днес 60-ия си рожден ден
© Getty Images (Архив)

Японският император Нарухито, който празнува днес 60-ия си рожден ден, изрази съчувствието си към болните от коронавируса, след като опасенията за разпространение на заразата наложи отмяната на традиционното събиране на граждани пред императорския дворец, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Това е първият рожден ден на Нарухито след възкачването му на трона. Шейсетата годишнина се смята за специална и според японския зодиак. Въпреки това празненствата бяха ограничени поради опасенията за разпространението на вируса. Отменени бяха и плановете императорът да поздрави от балкона десетките хиляди събрали се граждани.

 

В Япония отмениха публични прояви по случай рождения ден на императора заради коронавируса

 

Вместо това императорът изрази пред медиите съчувствието си към болните и техните семейства и изрази надежда, че разпространението на вируса скоро ще бъде овладяно.

Новият коронавирус вече достигна Япония и се разпространява в цялата страна, от южния остров Окинава до северния остров Хокайдо, отбелязва АП. Според експерти болестта е в ранните стадии на разпространението си. Властите се готвят за очакваните нови случаи на зараза. Отменени бяха множество концерти, фестивали и спортни събития. Някои изказаха дори съмнения дали страната ще може да посрещне Летните олимпийски игри тази година, както е планирано.

Императорът заяви, че предишната Олимпиада в Токио през 1964 г. е станала първата му среща с останалата част на света и е укрепила стремежа му към траен мир.

Последвайте канала на

Десислава Станева
438 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2020.02.23 | 17:06

1

ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ ИМПЕРАТОРЕ!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини