Иран и Узбекистан също забраняват полетите до Китай

  • 01 февруари 2020 15:33

  • 475
  • 1
Иран и Узбекистан също забраняват полетите до Китай
©

Иран забранява полетите до и от Китай заради опасенията около разпространението на коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването Саид Намаки, цитиран от ирански медии и Ройтерс.

Макар да няма потвърдени случаи на потенциално смъртоносния вирус в Иран, като причина за взимането на тази превантивна мярка Намаки посочи решението на Световната здравна организация да обяви извънредно положение.
Иранският вицепрезидент Есхак Джахангири подчерта, че марката ще е само временна, предава БТА.

Правителството на Узбекистан днес нареди на държавната авиокомпания да спре редовните полети до и от Китай заради епидемията.

Стига да желаят, с чартърни полети в страната ще бъдат върнати узбекистански граждани, освен от Ухан, уточни кабинетът.

Туркемнистанските авиолинии, които са национален превозвач на централноазиатската страна, прекратиха полетите си до и от Пекин, информира днес компанията. Мярката цели да предотврати разпространението на вируса 2019-nCoV, което накара много други страни да прекъснат транспортните си връзки с Китай, се посочва в изявлението на превозвача.

Виетнам и Италия също спряха всички полети от и до Китай, Израел забрани самолети от Китай да кацат на негова територия, а САЩ и Япония препоръчаха на гражданите си да не пътуват дотам. Русия и Казахстан затвориха сухопътните си граници с Китай, а Монголия забрани пристигането на чужденци оттам.

Международното летище "Ербил" в Иракски Кюрдистан отказа достъп на трима китайски граждани заради страховете около вируса, обявиха днес властите, цитирани от Ройтерс. Пътниците са върнати в Дубай, откъдето са пристигнали в Ербил.

Авиокомпании от цял свят вече спряха временно да летят до Китай. Сред тях са Ер Франс (Air France), Луфтханза (Lufthansa), Бритиш еъруейз (British Airway) и азиатската Лайън еър (Lion Air), които изтъкнаха като причина намаленото търсене или безпокойството на екипажите, както и Търкиш еърлайнс (Turkish Airlines).

Днес и Катар еъруейз (Qatae Airways) обяви, че от понеделник няма да лети до континентален Китай до ново нареждане, предаде Ройтерс.

Три филипински авиокомпании също отмениха полети до и от Китай, съобщи ДПА.

Последвайте канала на

Novini.bg
475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Козела

2020.02.02 | 03:44

1

Маските изобшто не те спасяват.Наи новата клетва на $иганите е китаец да ти осъмне пред вратата а не джип

Добави коментар

Водещи новини