Китай изрази увереност в подкрепата на Централна Азия преди визитата на Помпейо

  • 31 декември 2019 13:55

  • 271
  • 0
Китай изрази увереност в подкрепата на Централна Азия преди визитата на Помпейо
© Getty Images/Guliver

Опитите да се посее раздор по въпроса за китайската политика в Синцзян - уйгурския автономен район ще се провалят, заяви днес китайското външно министерство, в навечерието на предстоящата обиколка на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в съседния централноазиатски регион, предаде БТА.

На редовен брифинг за медиите говорителят на китайското външнополитическо ведомство Гън Шуан посочи, че централноазиатските страни разбират много по-добре ситуацията от Вашингтон.

"Що се отнася до реалната обстановка в Синцзян, петте централноазитски страни много по-добре разбират нещата, отколкото САЩ, и разполагат с далеч по-голямо право (от тях) да се изказват за нея", каза Гън.

Помпейо ще посети в началото на следващата година пет страни в Европа и Азия

Много западни страни изразиха сериозно безпокойство от съобщенията, че Китай интернира мюсюлмани в отдалечения си западен регион Синцзян при тежки условия. Помпейо е особено критичен, отбелязва Ройтерс. Пекин отстоява позицията, че провежда трудово-възпитателна програма за борба с екстремизма.

Другата седмица Помпейо ще посети Казахстан и Узбекистан, близки приятели на Китай, които не са критикували китайската политика в Синцзян, макар гражданите им да имат тесни културни и религиозни връзки с хората в този район.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини