Индийският премиер: Новият закон за гражданството не е антимюсюлмански

  • 22 декември 2019 17:42

  • 1356
  • 1
Индийският премиер: Новият закон за гражданството не е антимюсюлмански
© gettyimages (архив)

Индийският премиер Нарендра Моди защити днес спорния нов закон за гражданството, който изключва мюсюлманите, и обвини опозиционните партии, че разпространяват лъжи за планирания нов регистър за всички граждани на страната, предаде ДПА.

"Този закон няма нищо общо с 1,3-милиардния индийски народ. Трябва да уверя мюсюлманските граждани на Индия, че този закон няма да промени нищо за тях", каза Моди на митинг на своята националистическа хиндуистка партия в столицата Делхи, където в началото на следващата година ще има избори. Законът за изменение на Закона за гражданството улеснява придобиването на индийско гражданство от хиндуисти, будисти, джайнисти, парси и християни от населените предимно с мюсюлмани съседни Пакистан, Афганистан и Бангладеш. Мюсюлманите обаче не са споменати в нормативния акт.

Броят на загиналите при протестите в Индия достигна 24

Според критици законът подкопава светската конституция на Индия чрез използване на религията като основание да бъде предоставяно гражданство. Мярката е свързвана и с предложен опит за въвеждане на Национален граждански регистър (НГР), в който всеки жител ще трябва да удостовери с документи, че е индийски гражданин. Опитът за въвеждане на НГР досега бе проведен само в североизточния щат Асам, но вътрешният министър Амит Шах заяви, че преди 2024 г. това ще стане и в останалата част от Индия. "Не сме водили никакви дискусии за НГР", каза Моди. "Тази тема не е стигала до кабинета, не са приемани никакви правила. Това са лъжи, разпространявани от опозиционните партии, за да подстрекават хората", каза той.

Нови протести в Индия срещу закона за гражданството

Най-малко 24 души загинаха в Индия при съпътствани от насилие протести срещу закона за гражданството и Националния граждански регистър, предаде БТА, цитирайки АФП. В много райони демонстрациите продължиха и днес.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ciganite sa meles ot indiq i trqbva da umrat

2019.12.22 | 22:35

1

ciganin da umira po barzo do koga 6te im pla6tame vodata na tiq govna ciganite indiici a

Добави коментар

Водещи новини