Полицията използва лютив спрей срещу демонстранти в Хонконг

  • 22 декември 2019 12:33

  • 191
  • 0
Полицията използва лютив спрей срещу демонстранти в Хонконг
© Getty Images/Guliver

Полицейските сили за борба с безредиците използваха днес лютив спрей, за да разпръснат протестиращи във финансовия център на Хонконг, след като първоначално мирният митинг в подкрепата на етническите уйгури в Китай прерасна в хаос, предаде Ройтерс.

Десетки полиции преминаха през площада с гледка към пристанището на Хонконг, за да се противопоставят на протестиращите, които хвърляха стъклени бутилки и камъни по тях.

Протестът бе организиран, след като полузащитникът на английския футболен клуб "Арсенал" Месут Йозил предизвика фурор в Китай заради критиките си срещу политиките на страната към мюсюлманското етническо малцинство в непокорния северозападен район Синдзян.

В протеста в Хонконг са участвали 183 000 души, според полицията

Йозил, германски гражданин мюсюлманин от турски произход, написа в Туитър, че уйгурите са "воини, устояващи на гонения" и разкритикува както репресиите на Китай, така и мълчанието на мюсюлманската общност пред случващото се. Пекин реагира бурно на изказванията му.

Множество от млади и по-възрастни хора, облечени в черно и с маски на лицето, за да защитят самоличността си, носеха днес плакати, на които можеше да се прочете "Свободен Уйгур, Свободен Хонконг" и "Фалшивата автономия в Китай води до геноцид", допълва Ройтерс. 

Последвайте канала на

БТА
191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини