Китай: Ще отстояваме твърдо единството на страната

Китайските власти ще отстояват твърдо единството на страната си и ще разглеждат специалните административни райони Хонконг и Макао като подчинени на центъра административно-териториални единици.

Това заяви днес членът на Постоянния комитет на Централния комитет (ЦК ) на Китайската комунистическа партия и председател на парламента в Пекин Ли Чжаншу, цитиран от ТАСС.

40 души са пострадали при снощните сблъсъци в Хонконг

"Във формулировката на понятията една страна - две системи първото трябва неотклонно да се разглежда като основа и предпоставка за второто", каза той. "Необходимо е централната власт в Китай да бъде възприемана правилно, отношенията между центъра и тези специални административни райони да се разглеждат като единна система на взаимодействие между централната и провинциалната власт в Китай", подчерта той в реч на тържествено събрание в китайския парламент, посветено на 20-годишнината от приемането на Основния закон на Китай за специалния автономен район Аомън (Макао). Това събитие през 1999 г. ознаменува връщането на бившето португалско владение Макао под юрисдикцията на Пекин.

По думите на Ли благоденствието и стабилността в тези специални административни райони могат да бъдат гарантирани само с твърда защита на националния суверенитет, сигурността и интересите на цял Китай.

Пекин поиска от Лондон да прекрати "намесата си" в Хонконг

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет