Папа Франциск завърши четиридневната си визита в Япония с посещение в католически университет

  • 26 ноември 2019 07:26

  • 183
  • 0
Папа Франциск завърши четиридневната си визита в Япония с посещение в католически университет
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март завърши четиридневната си визита в Япония днес с посещение в католически университет и среща с местна йезуитска общност, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

След посланието си за ядрено разоръжаване, което бе в центъра на посещението му, той засегна друга ключова за него тема, призовавайки студентите да пазят планетата и да бъдат по-състрадателни.

Франциск отслужи утринна литургия в църквата на университета "София" и посети възрастни и болни свои събратя свещеници йезуити, след което говори за йезуитското възпитание и образование. Пред студентите от университета Светият отец, каза, че технологиите са безполезни, ако не правят обществото по-хуманно и скромно.

"При цялата висока организираност и ред, характерни за японското общество, долових и един копнеж по нещо повече - дълбоко желание за по-хуманно, състрадателно и милосърдно общество", отбеляза папата в последната си среща преди да отпътува за Рим.

Отбелязвайки, че азиатските култури са известни с любовта и почитта си към природата, той призова младежите да се борят за бъдещето на Земята, повтаряйки призивите от енцикликата си от 2015 г., в която обяви опазването на околната среда за морален императив.

Папа Франциск и японският император Нарухито обсъдиха екологични проблеми на срещата си в Токио

При посещението си - първата папска визита в Япония от 38 години - Франциск засегна проблема за засилващото се чувство на изолация в страната въпреки благосъстоянието й. Агресията в училищата е разпространено явление, расте и броят на хората, които отказват да напуснат сигурността на дома си и в някои случаи не излизат навън с години, отбелязва Ройтерс.

Все по-често виждаме човек, общност или дори цяло общество, които отвън изглеждат развити, а вътрешният им живот е беден и недоразвит, лишен от истинска жизненост и енергия, каза вчера папата в катедралата "Света Мария" в Токио.

В Япония папата посети Нагасаки и Хирошима, срещна се с пострадали от тройното бедствие през март 2011 г., с японския премиер Шиндзо Абе и с император Нарухито.

Последвайте канала на

БТА
183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини