Журналисти разкриха концлагери в Китай

  • 25 ноември 2019 09:13

  • 1776
  • 3
Журналисти разкриха концлагери в Китай
© Getty (архив)

Консорциум от журналисти разпространи документи, които показват абсолютния контрол, който упражнява китайският режим върху огромните лагери за задържане в Синцзян, района с преобладаващо мюсюлманско население в страната, предадоха световните агенции. В тези лагери са интернирани над 1 милион души, посочи АФП.

Според някои правозащитни групи, независими изследователи и чужди правителства се смята, че в тези лагери има 1,5 милиона уйгури и представители на други малцинства в Синцзян, допълва ДПА.

САЩ въвеждат санкции срещу 28 китайски организации заради ситуацията с уйгурите

Документите са получени от Международния консорциум на разследващите журналисти и публикувани в 17 печатни органа по света. Те разкриват строгите разпоредби и правила в лагерите, разположени в Северозападен Китай. Пекин оспорва данните за броя на хората в лагерите и твърди, че това са центрове за професионална подготовка, предназначени за борба срещу ислямската радикализация.

Информациите бяха публикувани седмица, след като американският в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че е успял да се сдобие с над 400 страници вътрешни документи на китайските управляващи, сред които и текстове на тайни речи на президента Си Цзинпин, в които той призовава още от 2014 г. за безпощадна борба срещу тероризма и сепаратизма в Сицзян. Последните разкрития касаят серия от ръководни директиви за управление на лагерите, одобрени през 2017 г. от шефа на силите за сигурност на Синцзян, а също и доклади на разузнавателните служби, показващи как полицията използва изкуствен интелект и събиране на данни, за да определи, които хора да интернира. В директивите задържаните са наричани "ученици", които трябва да получат "диплома".

Тайван: Заклеймяваме диктатурата в Пекин

Директивите описват с голяма точност как пазачите в лагерите трябва да направляват ежедневието на задържаните - от забрана за влизане в контакт с външния свят до стъпките, които се предприемат в случай на заболяване. Директивите въвеждат и точктова система за оценка на "идеологическата трансформация" на задържаните, за тяхното "спазване на дисциплина" и за тяхното "желанието за учене".

В директивите се описва колко пъти трябва да се затварят вратите в спалните помещения, коридорите и етажите на лагерите, как трябва да бъде инсталирано пълно видеонаблюдение в спалните помещения, класните стаи и ъглите, така че надзирателите в реално време да наблюдават случващото се, да регистрират нещата детайлно и да подават сигнал за всяко подозрително събитие.

Китай се ядоса на американските критики за религиозните свободи

Директивите предвиждат "учениците" да стоят задържани месец и половина, въпреки че това правило не винаги е прилагано, според свидетелски разкази на бивши затворници, събрани от Международния консорциум.

В Лондон посолството на Китай отрече автентичността на публикуваните документи и ги определи като "пълна измама" и "фалшиви новини". "Не съществува никакъв документ или заповеди за така наречените "лагери за задържане". "Центрове за обучение и за професионална подготовка бяха установени с цел превенция на тероризма", се казва още в изявление на китайското посолство в Лондон, адресирано до британския в. "Гардиън", който е част от медиите, публикували вчера документите.

Последвайте канала на

БТА
1776 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Стига ва

2019.11.25 | 13:38

3

ДГД обора

.

2019.11.25 | 09:54

1

Правилно. Браво на Китай. Терористите - в лагери за обучение, защото мюсюлманите от векове организирано подриват цивилизацията, дори я унищожават, когато могат и се размножават като пандемия.

.

2019.11.25 | 10:05

2

Пазарджишките цигани направо трябва да бъдат наблъскани в затвори по същия модел, защото явно може.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини