Папа Франциск отслужи меса пред 35 000 души в японския град Нагасаки

  • 24 ноември 2019 10:55

  • 259
  • 1
Папа Франциск отслужи меса пред 35 000 души в японския град Нагасаки
© Getty Images

Около 35 000 души се стекоха на бейзболния стадион в японския град Нагасаки за месата, която Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отслужи пред останките от дървена статуя на Дева Мария, спасена от разрушена от атомната бомба през 1945 г. катедрала, предаде Асошиейтед прес.

Статуята, която е забележително запазена въпреки атомната експлозия, стоеше на олтара по време на днешната литургия.

 

 

 

"Тази страна познава както малко други унищожението, на което е способен човекът", каза в проповедта си Франциск и припомни както за жертвите на атомната бомбардировка, така и за хилядите християни, избити заради вярата си при продължили над два века гонения в Япония.

"Искаме да следваме пътя им, да вървим по стъпките им и смело да изповядаме вярата, че любовта, дарена ни чрез жертвата за нас на разпънатия Христос, може да победи всяка омраза, егоизъм, присмех и изолация", каза Светият отец.

Папа Франциск е в Япония, сбъдва мечтата си да проповядва там

При пристигането си тази сутрин на остро Кюшу, където се намира Нагасаки, аржентинският папа най-напред се помоли мълчаливо под проливния дъжд пред мемориала на жертвите на атомната бомбардировка в Парка на мира, а после положи венец от бели цветя, връчени му от оцелели, посочва Франс прес. От мястото, където на 9 август 1945 г. избухва атомната бомба, Франциск призова за премахване на ядрените оръжия и другите оръжия за масово унищожение.

По-късно той положи втори венец пред паметника на 26-те мъченици от Нагасаки, разпнати през 1597 г., в началото на вълната от гонения, на които са подложени християните от японските владетели в течение на повече от две столетия.

Примерът на мисионерите, мъчениците и т.нар. скрити християни, съхранили тайно вярата си жива с поколения, накарал младия свещеник Хорхе Берголио да иска да стане мисионер в Япония.

 

 

 

Днес папата ще посети също град Хирошима, над който на 6 август 1945 г. е пусната първата американска атомна бомба, причинила смъртта на 140 000 души.

Утре Франциск ще се срещне с пострадали от земетресението с магнитуд 9 и последвалото огромно цунами, които на 11 март 2011 г. отнеха живота на около 18 500 души и причиниха ядрено бедствие с тежката авария в АЕЦ "Фукушима".

Последвайте канала на

БТА
259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тоя

2019.11.24 | 11:06

1

тоя няма ли да падне с един боинг?/

Добави коментар

Водещи новини