Хонконг гласува, изборите са изключително важни

Ключови местни избори се провеждат в Хонконг.

След близо шест месеца масови протести и насилие, вотът за районни съвети е считан от анализаторите като своеобразен референдум за бъдещето на Хонконг. Протестите започнаха през лятото заради Закона за екстрадиция, но прераснаха в антиправителствени демонстрации за свободата на Хонконг.

Протестиращи спретнаха дръзко бягство от полицейска обсада в Хонконг

Повече от 4 милиона избиратели имат право да гласуват във вота в 18-те районни съвета в Хонконг, припомни пред „Хоризонт” проф. Мартин Димитров, който наблюдава процесите в Китай като анализатор в Университета в Тюлейн, Ню Орлиънс: "В 6 от 18-те района е възможно да вземат превес про-демократичните сили. В момента има само два от 18-те района, в които тези про-демократични сили имат контрол."

Именно заради това вотът се счита като своеобразен референдум за или против „затягането на хватката” на Китай. Манипулации на изборите са малко вероятни, но не е изключено обявяване на резултати в някои райони за невалидни.

Към момента се отчита необичайно висока избирателната активност. Пред избирателните секции има дълги опашки. Директорът на избирателната комисия заяви, че 17,4 на сто от гласоподавателите са упражнили правото си на глас в първите три часа от изборния ден, в сравнение с 6,8 на сто преди четири години.

Въпреки че напрежението остава, всички очакват резултата от вота, който приключва в 22.30 ч. местно време.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет