Пекин обяви, че ще подобри процедурата по избиране на хонконгски лидер

  • 01 ноември 2019 09:03

  • 240
  • 0
Пекин обяви, че ще подобри процедурата по избиране на хонконгски лидер
© Pixabay

Китай обяви днес, че ще подобри процедурата по избиране на главен администратор на Хонконг - едно от исканията на протестиращите от пет месеца жители на автономната територия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Режимът на президента Си Цзинпин не уточни в какво ще се изразява това "подобрение" и дали ще е ориентирано в по-демократична посока, както настояват протестиращите.

Високопоставен представител на Отдела за Хонконг и Макао в китайското правителство каза на пресконференция, че на срещата си при закрити врати тази седмица висшите комунистически лидери са решили да "подобрят" също правната система на Хонконг, "за запазване на националната сигурност".

"Със сигурност няма да позволим каквото и да е поведение, което поставя под въпрос принципа "една държава, две системи", подчерта Шън Чуняо, имайки предвид правната рамка, по силата на която Хонконг беше върнат под управлението на Китай през 1997 г.

"Със сигурност няма да позволим никакво поведение, окуражаващо сепаратизъм или застрашаващо националната сигурност", добави той.

Пекин ще попречи на намесата на чужди сили в Хонконг и Макао, както и на проявите на сепаратизъм, подривна дейност, инфилтрация и саботаж, подчерта той.

Последвайте канала на

БТА
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини