Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова талибаните да уважат исканията на народа на страната

  • 28 септември 2019 20:55

  • 723
  • 0
Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова талибаните да уважат исканията на народа на страната
© Getty Images/Guliver

Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова днес представителите на движението на талибаните да уважат исканията на народа и да прекратят военните действия. Гани направи това обръщение след края на вота за нов държавен глава.

"Призоваваме талибаните да чуят гласа на народа на Афганистан, да спрат войната и да се върнат към мира", заяви Гани в ефира на телевизионния канал "Толо нюз". Той допълни, че афганистанската избирателна комисия трябва, на свой ред, да оправдае доверието и да защити гласа на народа.

Днес в Афганистан бяха произведени четвъртите президентски избори след падането на режима на талибаните през 2001 година. Изборният процес бе съпътстван от постоянни заплахи, отправяни от радикално настроени привърженици на талибаните.

Представители на тяхното движение, което не признава законността на афганистанското правителство, обявиха в навечерието на вота, че планират да саботират гласуването и призоваха гражданите да не участват в изборите, припомня ТАСС.

Надпреварата за президентския пост е между 14 кандидати, след като четирима се отказаха от участие. Сред тях са сегашният президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, уточни Ройтерс. Първите предварителни резултати ще бъдат огласени най-рано 17 октомври, а окончателните не преди 7 ноември.

Ако никой кандидат не е набрал 51 на сто от подадените гласове, ще има балотаж между класираните на първите две места. С цел да смутят изборния процес талибанските бунтовници извършиха днес няколко нападения срещу избирателни секции, но засилените мерки за сигурност предотвратиха големи инциденти.

Последвайте канала на

БТА
723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини