Властите в Хонконг: Насилието няма да реши разногласията

Властите в Хонконг отново потвърдиха позицията си, че насилието не е решение, след като неразрешена демонстрация прерасна в безредици, а полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти, които хвърляха коктейли "Молотов" срещу правителствени сгради, блокираха улици и извършващи палежи, предаде БТА, цитирайки АП.

В изявление късно снощи правителството на Хонконг заяви, че насилието само ще навреди на града и потвърди искреното си желание да реши проблемите. Хиляди облечени в черно и маскирани протестиращи, както и семейства с деца игнорираха полицейската забрана и мирно изминаха два километра от търговския квартал "Козуей бей" до централния бизнес квартал, призовавайки за демократични реформи. Полицията отмени разрешението за демонстрацията, но силите на реда не пречеха на демонстрантите.

Някои протестиращи по-късно изгориха китайското знаме и извършиха погроми в станции на метрото. Стотици от тях атакуваха правителствения комплекс, като го замеряха с тухли и коктейли "Молотов" през полицейските заграждения. Силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ и водни струи, смесени с лютив спрей и съдържащи синя боя, която помага за разпознаване на участниците в протестите. Протестиращите се изтеглиха, но се прегрупираха, за да объркат полицията и тази игра на котка и мишка продължи няколко часа. Късно снощи в кварталите "Норд пойнт" и "Фортрес хил" се събраха хора, подкрепящи политиката на Пекин, и се стигна до сблъсъци между тях и техни опоненти. Наложи се полицията да се намеси и да използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството. .

Антиправителствените протести в Хонконг не стихват от юни и са белязани от насилие и сблъсъци с полицията. Исканията на протестиращите прераснаха в призиви за повече демокрация и търсене на сметка от полицията, а някои от най-яростните протестиращи подкрепят насилието, след като мирните средства не дават резултат. Безредиците навредиха на икономиката на Хонконг, която вече бе пострадала от търговската война между САЩ и Китай. Те разтревожиха сериозно Пекин, който обвинява чужди сили за разпалването им. Протестиращите изразиха готовност да продължат протестите до 1 октомври, когато ще се отбелязва 70-годишнината от създаването на КНР. Гражданският фронт за човешки права планира нови протести на 28 септември и 1 октомври.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет