Индонезийският президент официално предложи столицата да се премести на остров Борнео

  • 16 август 2019 10:20

  • 580
  • 1
Индонезийският президент официално предложи столицата да се премести на остров Борнео
© gettyimages

По време на тържествена реч по повод 74-та годишнина от независимостта на Индонезия президентът Джоко Видодо днес официално предложи на парламента план за преместване на столицата от Джакарта, намираща се на пренаселения о. Ява, на о. Калимантан (Борнео), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Моля ви за разрешение да преместя националната столица на (остров) Калимантан", каза Видодо, който ще положи клетва за втори мандат през октомври след спечелването на изборите през април.

"Столицата не е само символ на националната идентичност, тя дава и представа за напредъка на страната. Преместването се налага, за да постигнем икономическото равенство и справедливост", допълни индонезийският президент, без да уточни къде точно ще се намира новата столица.

На 2 август индонезийското правителство утвърди плана за преместване на столицата - проектът се оценява на 32,5 млрд. долара, а строителството трябва да започне през 2021 г. Сегашната столица Джакарта има сериозни проблеми заради остарялата си инфраструктура, предизвикваща огромни задръствания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.08.16 | 10:40

1

И аз предлагам същото за нашата столица. Тамън ще си е на място!

Добави коментар

Водещи новини