Гледай на живо

Какво очаква тимът на Осиек от гостуването си на ЦСКА - София

Вандалска акция срещу представителството на Пекин в Хонконг. Китай скочи

  • 22 юли 2019 08:56

  • 619
  • 0
© Getty (архив)

Китай остро разкритикува атаката срещу представителството си в Хонгонг, предаде АФП.

Вчера при поредната демонстрация в бившата британска колония протестиращи хвърляха яйца и изписаха със спрей протестни надписи по фасадата на китайското представителство. Органът на Централния комитет на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" излезе днес с материал на първа страница, в който поведението на демонстрантите е определено като неприемливо. Статията, озаглавена "Не могат да бъдат отправяни предизвикателства към централното правителство", съдържа разширен вариант на критиките на службата по въпросите на Хонконг и Макао към Държавния съвет на Китай.

Към критиките се присъедини и китайската информационна агенция Синхуа, която в редакционен материал днес написа, че предизвикателството към централното правителство няма да бъде толерирано. "Когато величествената национална емблема на Китайската народна република бе зацапана с черна боя, това провокира непоносима болка и гняв. Тези незаконни действия са неприемливи за целия народ на Китай, включително и за хората от Хонконг".

Ръководителят на китайското представителство в Хонконг (наричано още Бюро за свръзка с китайското правителство в Хонконг) Ван Чжъмин също разкритикува днес действията на демонстрантите и ги обвини, че са нанесли обида на целия китайски народ. "Тези действия навредиха сериозно върху духа на правовата държава, към който Хонконг е силно привързан, и сериозно засегнаха целия китайски народ, от който са част и седемте милиона хонконгци", каза пред медии чиновникът от Пекин.

Същевременно хонконгски медии разпространиха кадри как въоръжени с палки мъже нападат връщащи се от демонстрацията хора на метростанция в Хонконг. На кадрите се вижда, че демонстрантите носят традиционните за тях черни дрехи и жълти каски, а нападателите - бели дрехи и черни маски на лицата. Вследствие на атаката са ранени най-малко 36 души. Сред тях има представители на медиите и един депутат от Законодателния съвет на Хонконг от опозиционната Демократическа партия.

Демократическата партия обяви, че разследва нападението. Предполага се, че зад него стои престъпна групировка, свързана с така наречените местни банди триади. Властите на Хонконг осъдиха атаката.

БТА
619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини