Управляващата коалиция на премиера Абе запазва мнозинството си в горната камара на японския парламент

  • 22 юли 2019 07:15

  • 121
  • 0
Управляващата коалиция на премиера Абе запазва мнозинството си в горната камара на японския парламент
© gettyimages (архив)

Управляващата коалиция на японския премиер Шиндзо Абе запазва мнозинството си в горната камара. Това показват обявените днес официални изборни резултати, цитирани от ДПА.

Либералдемократическата партия на Абе и по-малкият й коалиционен партньор "Комейто" ("Партия на чистата политика") печелят 71 места на вчерашните избори за подновяване състава на Камарата на съветниците. Това прави повече от половината от местата, за чието попълване беше изборната надпревара.

На изборите общо 370 кандидати се състезаваха за 124 мандата, тоест за около половината от всички места в Камарата на съветниците. Сега управляващата коалиция има там общо 141 мандата, а опозиционният лагер - 104.

Депутатите от коалицията и опозицията, които искат да променят пацифистката конституция на Япония, обаче няма да имат необходимото мнозинство от две трети, за да я променят.

Основната опозиционна партия, Конституционно-демократическата партия на Япония, увеличава депутатите си със 17, а преди изборната надпревара имаше девет.

Последвайте канала на

БТА
121 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини