Китай проведе военни учения около Тайван след поредната крупна продажба на американски оръжия на острова

  • 14 юли 2019 09:18

  • 1733
  • 0
Китай проведе военни учения около Тайван след поредната крупна продажба на американски оръжия на острова
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайските въоръжени сили за провели военновъздушни и военноморски учения по югоизточното крайбрежие на страната, съобщи днес военното министерство в Пекин след последната голяма продажба на оръжия от САЩ за самоуправляващ се Тайван, който Китай смята за своя самоотлъчила се провинция, предаде Ройтерс.

В краткото съобщение, без да посочва точната географска локация на ученията, министерството казва, че те са били "рутинни и в съответствие с годишната програма на армията". Югоизточното крайбрежие на Китай е един от най-чувствителните в стратегическо отношение райони на страната, намиращ се точно срещу остров Тайван от другата страна на тесния Тайвански проток. Китай смята демократичен Тайван за своя непокорна провинция, която може да бъде превзета със сила, ако е необходимо. 

В петък Пекин съобщи, че ще наложи санкции на американски компании, участвали в продажбата на танкове, ракети и свързано с тях оборудване на Тайван на стойност около 2,2 млрд. долара. Според Китай това нарушава неговия суверенитет и националната му сигурност. 

Съобщението за ученията идва в момент, когато президентката на Тайван Цай Ингвен е на "транзитна спирка" в Ню Йорк на път за турне из малките Карибски островни държави, с които Тайван има дипломатически отношения. Това турне също разгневи Пекин и обтяга още повече китайско-американските отношения, вече влошени от търговската война между двете най-големи световни икономики. 

Цай обаче не само минава транзит през Ню Йорк (на обратния път тя ще спре и в Денвър), но е разговаряла по телефона с председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, а се е срещнала и с неколцина сенатори и членове на Конгреса, чиито имена не се назовават. 

Цай каза, че Тайван и САЩ могат да установят още по-близки отношения и благодари на Вашингтон за "значението, което той придава на сигурността на Тайванския проток" и за обявената неотдавна оръжейна продажба, съобщиха от канцеларията на тайванската президентка.

Тя обещала на САЩ, че и занапред Тайван ще продължи да играе отговорна партньорска роля и ще защитава демократичните ценности, мира и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион заедно с сходно мислещите страни. 

Цай нееднократно предупреждава за заплахата от гигантския съседен Китай и се зарече да защитава сигурността, демокрацията и начина на живот на острова. 

През последните години Китай зачестява своите военни учения край Тайван, които включват и редовни полети на военни самолети около острова и изпращане на военни кораби във водите около него, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини