Нова система ще гарантира технологичната сигурност на Китай

  • 08 юни 2019 21:00

  • 872
  • 0
Нова система ще гарантира технологичната сигурност на Китай
© Pixabay

Китай ще създаде нова система, за да укрепи своята национална сигурност в технологичната област, предаде Франс прес, като се позова на държавната информационна агенция Синхуа.

Тя съобщи, че влиятелната китайска Агенция за икономическо планиране е била натоварена със задачата да създаде система, "целяща да предотвратява и решава по-ефективно рисковете в областта на националната сигурност". Синхуа не даде повече подробности, но обеща да представи "подробни мерки в близко бъдеще".

Съобщението бе направено на фона на силното напрежение със Съединените щати във връзка с китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei), отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския въведе търговски мита срещу Китай и наложи редица ограничения на дейността на Хуавей. Пекин обвинява Тръмп, че иска да възпрепятства развитието на китайската компания, тъй като тя е световен лидер в областта на мобилните мрежи от пето поколение (5G) и няма никакъв американски конкурент.

"Доколкото зная, Китай създава контролен механизъм, за да защитава своите ключови технологии", коментира днес в Туитър Ху Сицзин, влиятелният главен редактор на китайския ежедневник "Глоубъл таймс". Ху, който твърди, че има контакт с високопоставени източници от правителството, нарича новата система "инициатива за противодействие на репресивните американски мерки".

"След като тя влезе в сила, износът на някои технологии за Съединените щати ще бъде подложен на контрол", казва той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
872 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини