Тайван готви покупка на американско въоръжение за 2 милиарда долара

  • 06 юни 2019 17:40

  • 415
  • 0
Тайван готви покупка на американско въоръжение за 2 милиарда долара
© Pixabay

Тайван потвърди намерението си за голяма поръчка на американски танкове и преносими ракетни системи за общо 2 милиарда долара, за да замени остарялото си въоръжение и да може да се отбранява срещу Китай, който незабавно изрази недоволството си от плановете на Тайпе, предадоха Франс прес и ДПА.

Тайванското министерство на отбраната официално поиска 108 танка М1А1 "Ейбрамс" (Abrams), над 1600 противотанкови ракети "Джавлин" (Javelin) и ТОУ (TOW), както и 250 преносими зенитно-ракетни комплекса "Стингър", се казва в комюнике на ведомството.

Искането за поръчка се движи нормално, уточни тайванското министерство, без да посочи дати.

Пекин веднага изрази сериозно безпокойство от огласените планове.

"Многократно сме приканвали САЩ да осъзнаят крайно деликатния и вреден характер на решението да продадат оръжие на Тайван и да спазват принципа "един Китай", заяви говорител на китайското външно министерство.
Китай смята самоуправляващ се Тайван за част от територията си. Наскоро Пекин напомни, че не би се поколебал да прибегне до сила в процеса по възстановяване на единството с острова.

Вашингтон, който през 1979 г. призна със закон Тайван за част от Народна република Китай, остава най-влиятелният му съюзник и главен доставчик на оръжие.

Американското правителство вече е уведомило неофициално Конгреса за намерението си да продаде военно оборудване на Тайван, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини