Китай и САЩ са се разбрали да продължат търговските преговори

  • 11 май 2019 06:42

  • 582
  • 0
Китай и САЩ са се разбрали да продължат търговските преговори
© Pixabay

Китай и САЩ са се договорили да проведат още търговски преговори в Пекин, е заявил вицепремиерът Лю Хъ пред китайски медии в САЩ след поредния кръг от дискусии във Вашингтон, описани от него като "честни" и "конструктивни", предаде Ройтерс.

Преговорите не са се провалили, заяви Лю, главният преговарящ от страна на Китай, във видеоклип, качен от Китайската централна телевизия (ССVТ) на мобилното ѝ приложени. "Точно обратното - мисля, че дребни неуспехи са нормални и неизбежни по време на преговорите между двете страни. Гледайки напред, ние сме все още предпазливо оптимистични", каза вицепремерът пред група китайски репортери. "Двете страни постигнаха взаимно разбиране по много неща, но откровено казано, има и различия. Ние смятаме, че тези различия засягат важни принципни въпроси. Ние категорично не можем да правим отстъпки по такива принципни въпроси", каза Лю, без да уточнява кои са те.

Според източници на Ройтерс двете страни не са постигнали напредък на преговорите във Вашингтон, тъй като американските преговарящи са отхвърлили аргументите на вицепремера Лю Хъ в защита на предложените от Китай юридически промени в проектоспоразумението.

Китай миналата седмица нанесе тежък удар на преговорите, като поиска големи поправки в предложения текст. Пекин искаше да заличи предишните си ангажименти, че ще промени закони, за да въведе нови политики по спорни въпроси - от защита на интелектуална собственост и търговски тайни до принудителни технологични трансфери.

По време на двудневния кръг във Вашингтон Лю се опита да убеди постоянния представител на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър, че Китай може да постигне промените в политиките чрез укази, издадени от Държавиня съвет (правителството), заявиха източниците, цитирани от Ройтерс. Лайтхайзър обаче казал на Лю, че иска Китай да удържи на предишните си обещания да промени законите.

Три основни различия остават на китайско-американските търговски преговори, заявиха китайски държавни медии днес, предаде Ройтерс.

Официозът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" написа, че "Китай никога няма да се огъне под максималния натиск на американската страна и няма да направи компромис по принципни въпроси". Според вестника Китай ясно е призовал за "премахване на всички допълнителни мита, за да се възобнови нормална двустранна търговия" и ясно изисква данните за държавните търговски поръчки да бъдат "реалистични". Освен това текстът трябва бъде "балансиран" и формулиран с изрази, които са "приемливи за китайския народ и не уронват суверенитета и достойнството на страната".

Официалната агенция Синхуа, която съобщи за същите три различия, подчерта, че премахването на допълнителните мита е "общо искане" на американския бизнес и селскостопанския сектор и че "и двете страни трябва да проявят по-голямо търпение и постоянство, за да преодолеят трудностите", допълва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини