Президентът на Шри Ланка поиска оставките на шефа на полицията и на министъра на отбраната

  • 24 април 2019 16:49

  • 321
  • 0
Президентът на Шри Ланка поиска оставките на шефа на полицията и на министъра на отбраната
© Getty Images

Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена поиска оставките на шефа на полицията и на министъра на отбраната заради бомбените атентати срещу църкви и хотели, съобщи говорител на президентската пресслужба, цитиран от Ройтерс. Според президента двамата не са го информирали за получени разузнавателни сведения за вероятни самоубийствени нападения, с които те разполагали в началото на този месец.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" разпространи видео чрез своята новинарска агенция Амак, в което показва осем мъже, които според нея са извършили серията от кървави атентата в Шри Ланка навръх Великден. Застанали под черното знаме на "Ислямска държава" те се заклеват във вярност към лидера й Абу Бакр ал Багдади, след което започват да се молят.

Само един от мъжете във видеото е с открито лице - името му е Мохамед Захран. Служители от разузнаването на Шри Ланка, както и премиерът, смятат, че именно Захран, тамилски говорещ проповедник от източната част на островната страна, вероятно е "мозъка" на терористичните атаки. Той е добре известен заради екстремистките си възгледи според мюсюлмански лидери и според доклад на разузнаването на Шри Ланка от 11 април, видян от Ройтерс.

Лидери на три видни мюсюлмански групировки в Шри Ланка казаха пред Ройтерс, че са имали през последните три години няколко срещи със служители от отбраната и разузнаването на Шри Ланка, за да ги предупредят за радикалните възгледи на Захран, след като той е започнал да разпространява в интернет послания в подкрепа на "Ислямска държава". Според тях Захран е маргинална фигура с по-малко от 200 последователи, който започнал да качва ектремистки видеоматериали във Фейсбук през 2016 г., призовавайки за насилие срещу немюсюлманите. Тези видеоклипове, качени в профил във Фейсбук под името Захран Мулави, са били отстранени от мрежата.

В един от тези видеоклипове, показани от Абдул Разик, генерален секретар на мюсюлманската група "Цейлон Тауахид Джамат", Захран отправя заплахи с атаки с коли бомби срещу цивилни. Разик твърди, че е предупредил за Захран служителите от контратероризма в телефонно обаждане през 2016 г. "Не зная защо те не предприеха нищо срещу него", каза той.

Предупреждения, че Захран е опасен, са отправяли и други ислямски лидери в страната, но властите са ги игнорирали. На 11 април, броени дни преди атентатите, е имало разузнавателна информация, че Захран се намира в източния град Катханкуди. Според Хилми Ахамед - вицепрезидент на Мюсюлманския съвет на Шри Ланка, градът с голямо мюсюлманско присъствие и десетки уахабитски джамии е известен като "Саудитска Арабия на морето". Захран проповядвал там и на други места по източното крайбрежие.

Ахамед твърди, че също е придупредил служители за Захран през 2016 г. и отново през декември 2018 г., след акто будистки статуи били вандализирани в централна Шри Ланка. Според Ахамед в случая е бил замесен Захран.
"Там има един мюсюлманин, който проповядва омраза, арестувайте го. Накрая той може да се окаже опасен за Шри Ланка. Нито един мюсюлманин няма да протестира", казал Ахамед на служителите.

Последвайте канала на

БТА
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини