Индия засилва мерките за сигурност преди парламентарните избори

  • 10 април 2019 16:07

  • 235
  • 0
Индия засилва мерките за сигурност преди парламентарните избори
© Gettyimages

Десетки хиляди полицаи и паравоенни са разположени в 18 от 29-те индийски щата и два района под федерално управление преди започващия утре първи етап от парламентарните избори, предаде ДПА, като се позова на властите.
Страната е разделена на 91 избирателни района. Гласуването ще протече на седем етапа и ще приключи на 19 май.


"Чувствителни" райони като размирния щат Джаму и Кашмир и областите, където действат бунтовници от лявото маоистко движение мерките за сигурност са още по-засилени, казаха представители на избирателната комисия.
За сигурността ще се грижат значителна по численост въоръжена полиция. Специални мерки са въведени в чувствителни избирателни райони заради екстремисти, които призовават за бойкотиране на изборите и извършват нападения, за да осуетят гласуването, уточниха те.

Вчера в щата Чандигарх, един от най-засегнатите от акциите на маоистките екстремисти, бунтовници убити петима души, в това число депутат от партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия).
Около 80 000 души от силите за сигурност са разположени в района според щатската полиция.

Обстановката в Кашмир също е напрегната след самоубийствено нападение срещу паравоенен конвой през февруари, при което бяха убити 40 войници. Властите казаха, че в районите, където е възможно насилие, военни ще патрулират по улиците и пътищата, за да се чувстват избирателите по-сигурни.

Близо 900 милиона души са приканени да изберат депутатите в 543-членната долна камара на парламента Лок Сабха.

Борещата се за втори мандат управляваща партия "Бхаратия джаната" е изправена пред тежка битка срещу опозиционния Индийски национален конгрес. И двете партии влязоха в коалиции с по-малки и регионални партии за изборите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини