300 000 пакистанци искат техният премиер Имран Хан да бъде номиниран за Нобелова награда за мир

  • 02 март 2019 20:39

  • 475
  • 0
300 000 пакистанци искат техният премиер Имран Хан да бъде номиниран за Нобелова награда за мир
© Getty images (архив)

Близо 300 000 пакистанци са подписали до днес след обяд две петиции с искане техният министър-председател Имран Хан да бъде номиниран за следващата Нобелова награда за мир, след неговите успокояващи решения и изявления, във връзка с кризата с Индия, предаде Франс прес.

Инициативата започна в четвъртък в Туитър, когато премиерът обяви освобождаването на индийския пилот, заловен в сряда в пакистански Кашмир, след като самолетът му беше свален от пакистански сили.

В Туитър стана много популярен хаштагът НобелПийсФорИмранХан (#NobelPeaceForImranKhan).

Пилотът - подполковник Абхинандан Вартаман, беше върнат на Индия снощи. Освобождаването му допринесе за намаляване на напрежението между двете съседни ядрени държави, разтревожило международната общност.

Разпространяват се две онлайн петиции със сходен текст, в който се настоява Имран Хан да бъде номиниран за Нобеловата награда за 2020 г. "за усилията му за мир и диалог в азиатския регион по различни конфликти: Пакистан-Индия, Афганистан-САЩ, Близък изток и т.н.".

"Ценният му принос заслужава международно признание с Нобелова награда за 2020 г.", се добавя в петициите, подписани съответно от 59 000 и от 237 000 души.

Пакистанският министър на информацията Фавад Ахмед Чоудри също внесе в Националното събрание днес резолюция с искане Нобеловата награда да бъде присъдена на Хан.

"Имран Хан изигра пълна с проницателност роля в намаляването на напрежението между Пакистан и Индия", се казва в резолюцията, на фона на увеличилите си успокояващи изказвания на Хан през последните дни.

Инициативата беше приветствана от цялата политическа класа и пакистанските медии, които рядко са в унисон.

Много преди да стане премиер миналото лято, Имран Хан призоваваше да се преговаря с талибаните, вместо да се воюва с тях в племенните пакистански райони, което му спечели прозвището Талибан Хан.

Последвайте канала на

БТА
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини