Шефът на Националното разузнаване на САЩ: Слабо вероятно е Северна Корея изцяло да се откаже от ядрените си оръжия

  • 29 януари 2019 20:42

  • 728
  • 2
Шефът на Националното разузнаване на САЩ: Слабо вероятно е Северна Корея изцяло да се откаже от ядрените си оръжия
© Getty Images/Guliver (архив)

Слабо вероятно е Северна Корея изцяло да се откаже от ядрените си оръжия, заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Настоящата ни оценка е, че Северна Корея ще се стреми да запази капацитета си за оръжия за масово поразяване и е слабо вероятно изцяло да се откаже от ядрените си оръжия и капацитета за произвеждането им, защото лидерите й смятат ядрените оръжия за критично важни за оцеляването на режима", заяви Коутс пред сенатската комисия за разузнаването.

Запазва се заплахата от кибератаки на Иран над САЩ, заяви Коутс, цитиран от ТАСС.

"Иран продължава да е заплаха по отношение на кибератаките и кибершпионажа. Иран използва все по-усъвършенствани технически средства за кибершпионаж. Той също така се опитва да подобри потенциала си за водене на кибератаки, което ще му позволи да извършва нападения над критично важна инфраструктура на САЩ и техните съюзници", смята Коутс.

Той същевременно заяви, че в момента Иран не води действия по разработване на ядрени оръжия.

За САЩ и съюзниците им съществува заплаха от кибершпионаж и влияние, както и заплаха от нападение от страна на Русия, заяви Коутс.

"Москва остава ефикасен противник с широки възможности, който прибягва до кибершпионаж и кибератаки, както и до операции по оказване на влияние за политически и военни цели", каза директорът на Националното разузнаване на САЩ.

Русия и Иран ще се опитат да получат следвоенни договори да възстановяват разрушената инфраструктура и индустрия на Сирия, отбеляза Коутс.

Той заяви още, че противници и стратегически конкуренти на САЩ като Русия и Китай ще се опитат да се намесят в президентските избори през 2020 г. за прокарване на собствени интереси, отслабване на демократичните институции и подкопаване на съюзите и партньорствата на САЩ. 

"Усилията на Русия в социалните мрежи ще са съсредоточени върху изострянето на социалното и расово напрежение, на подкопаването на доверието към властите и към критика на политици, възприемани като антируски настроени", каза Коутс.
Американското разузнаване е на мнение, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., за да увеличи гласовете в подкрепа на Тръмп, напомня Асошиейтед прес.

"Пекин вече контролира информационното поле вътре в страната, но разширява възможностите си за формиране на свързаната с Китай информационна картина и в чужбина. Това важи по-специално за въпросите, които Китай смята за особено важни като Тайван, Тибет и човешките права. Той също така има възможността да извършва кибератаки против компютърни системи на САЩ за цензуриране или повлияване на гледни точки, които Пекин смята за политически деликатни", заяви Коутс.
Отношенията между Русия и Китай са най-близките от 50-те години на миналия век насам, отбеляза Коутс, цитиран от Асошиейтед прес.

Турция преживява преобразяване на своята политическа и национална идентичност, поради което отношенията между нея и САЩ ще стават все по-сложни през следващите пет години, добави той.

Коутс заяви, че групировката "Ислямска държава" продължава да е терористична и бунтовническа заплаха в Ирак, където правителството е изправено пред "все по-разочарована общественост", предаде Асошиейтед прес.

В Сирия, откъдето президентът Тръмп обяви, че ще изтегли войските на САЩ, е вероятно, че правителството на президента Башар Асад ще укрепи контрола си.

В Афганистан нито правителството, нито талибаните ще успеят да постигнат стратегическо военно преимущество през следващата година, ако САЩ запазят сегашните си равнища на подкрепа, каза Коутс. Тръмп е наредил частично изтегляне на американските сили от Афганистан тази година, макар че засега няма конкретен график за това.

Последвайте канала на

БТА
728 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2019.01.29 | 21:54

2

да не са луди, веднага ще ги бомбандират за демонкрация.

2019.01.29 | 20:59

1

tAKA E

Добави коментар

Водещи новини