Преди да абдикира: Японският император Акихито отправи последното си новогодишно послание

  • 02 януари 2019 11:09

  • 1056
  • 0
Преди да абдикира: Японският император Акихито отправи последното си новогодишно послание
© Getty Images/Guliver

Японският император Акихито, който след четири месеца ще абдикира, отправи днес за последен път своите новогодишни пожелания пред десетки хиляди почитатели край императорския дворец в Токио, предаде ДПА. 

Император Акихито, императрица Мичико и други членове на монархическото семейство махаха с ръце от балкона на двореца към приветстващото ги множество. 

"Надявам се тази година да бъде добра за възможно най-много хора", каза в речта си Акихито. "В началото на новата година се моля за мир и щастие на народа в нашата страна и по света", добави той.

В общо петте аудиенции, състояли се днес, участваха над 140 хиляди благопожелатели. Това е най-големият брой посетители в двореца за новогодишното послание на императора, откакто той наследява трона преди 30 години, отбелязва ДПА. 

На 30 април 85-годишният Акихито ще се оттегли от императорския престол - първа абдикация в историята на Япония от около 200 години. На 1 май сегашният престолонаследник Нарухито ще бъде обявен за император. 
Нарухито и неговата съпруга, престолонаследничката Масако, също присъстваха на публичната проява в двореца днес.

Акихито е обявен за 125-ия император на Япония на 7 януари 1989 г., когато е 55-годишен. Той наследява покойния си баща император Хирохито, под чието властване Япония воюва през Втората световна война. 

Последвайте канала на

БТА
1056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини