Вулканът Анак Каракатау в Индонезия отново се активизира

  • 27 декември 2018 08:21

  • 598
  • 0
Вулканът Анак Каракатау в Индонезия отново се активизира
© Getty Images/Guliver

Индонезийските власти днес започнаха да пренасочват всички полети в района на изригващия вулкан Анак Кракатау между островите Ява и Суматра, след като той изхвърли нови стълбове от пепел, няколко дни след като предизвика смъртоносно цунами, предаде Ройтерс.

Властите повишиха нивото за тревога до втора степен и установиха зона за повишена опасност с радиус от пет километра около вулкана.

По последни данни броят на загиналите от приливната вълна, ударила крайбрежните райони на индонезийските острови Ява и Суматра, достигна 430 души, най-малко 159 са безследно изчезналите, а близо 1,5 хиляди са ранените.

Данни от сателитни радари, преобразувани в кадри, показаха, че вулканът драстично е намалял след изригването през уикенда, предаде Асошиейтед прес. Радарните данни са на японската космическа агенция Джакса. Те са направени преди и след изригването и показват, че след изригването югозападният склон на вулкана е изчезнал.

Сходни сателитни данни на Европейската космическа агенция също подкрепят теорията, че свлачище, по-голямата част от което станало под водата, е предизвикало катастрофалното цунами през уикенда.

Последвайте канала на

БТА
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини