Япония увеличава военния си бюджет, за да противодейства на Китай и Русия в Далечния изток

  • 18 декември 2018 07:29

  • 714
  • 5
Япония увеличава военния си бюджет, за да противодейства на Китай и Русия в Далечния изток
© Getty Images/Guliver (архив)

През следващите пет години Япония ще увеличи разходите си за закупуване на усъвършенствани изтребители, използващи технология "стелт", ракети с голям обсег и други технологии, които да ѝ позволят да подкрепя силите на САЩ, изправени пред китайската армия в западната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като цитират два нови документа на правителството.

Плановете показват ясно амбициите на Токио да стане регионална сила в момент, когато засилването на китайската армия и възхода на Русия оказват натиск върху Япония. "САЩ остават най-могъщата страна в света, но се появяват национални съперничества и ние признаваме значението на стратегическата надпревара с Китай и Русия, които предизвикват регионалния ред", се казва в цитиран от Ройтерс документ, очертаващ отбранителната програма за следващите десет години, който беше одобрен днес от правителството на Шиндзо Абе.

Япония планира да закупи 45 изтребителя Ф-35, използващи технологията "стелт", на стойност около 4 милиарда долара, в допълнение към вече поръчаните 42 изтребителя. 18 от новите самолети ще имат възможност за излитане от къса писта и вертикално кацане. Япония планира през следващите пет години да похарчи 25,5 трилиона йени (224,7 милиарда долара) за военна техника, с 6,4 на сто повече, отколкото предишния план. Съкращаването на разходите ще осигури още 2 трилиона йени за закупуване на военна техника, се казва в единия от документите.

Плановете предвиждат и преоборудване на кораб, пренасящ хеликоптери в самолетоносач, носещ "стелт" изтребители Ф-35.

Според представители на японското отбранително ведомство страната има нужда от по-добри сили за възпиране, подобряване на противоракетната отбрана и бойни самолети, за да се справи с потенциалните заплахи на фона на напрежението в региона.

Критиците на тези планове смятат, че притежанието на самолетоносач ще даде на Япония възможност да нанася удари, в нарушение на пацифистката конституция на страната, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
714 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.12.18 | 16:02

5

Крим ваш, а Курилските острови на Япония!

ционистите-еврей

2018.12.18 | 11:18

4

се гъбаркат със японците и германците.

2018.12.18 | 10:02

2

Защо купуват система "Стелт" само си дават парите на американските фирми. Китай и Русия от много години имат разработен радар на основата на нискочестотното трептене което издава всеки двигател на самолет.

2018.12.18 | 10:57

3

Ти хаджи Генчо ли си или дядо Либен.

2018.12.18 | 09:40

1

Япония и Китай ще се обединят на расова основа и ще превземат далечния изток

Добави коментар

Водещи новини