Афганистан и Пакистан продължават взаимно да се обвиняват на регионални преговори

  • 15 декември 2018 17:28

  • 1312
  • 0
Афганистан и Пакистан продължават взаимно да се обвиняват на регионални преговори
© gettyimages (архив)

Афганистанският външен министър Салахудин Рабани настоя днес пред своя пакистански колега Шах Махмуд Куреши за увеличаване на усилията на Исламабад за постигане на мир между двете съседни държави, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Ние искаме насочени към резултати действия от Пакистан за постигане на мир и искрена подкрепа от страната за процеса на помирение", каза Рабани по време на втория кръг от тристранните преговори, включващи също Китай. Куреши, от своя страна, хвърли вината върху Кабул. "Ако Афганистан иска мир, тогава би трябвало да спре да сочи с пръст Пакистан", заяви той. Китай беше домакин на първия кръг от тристранните преговори през декември 2017 г. Трите съседни държави се споразумяха да засилят сътрудничеството в борбата с тероризма, да увеличат регионалната свързаност и да изградят политическо доверие между Пакистан и Афганистан.

Куреши каза след пристигането си за еднодневното посещение в Кабул, че идва време да спрат взаимните обвинения и да се "върви напред към общо бъдеще". Китайският външен министър Ван И каза, че Пекин е готов да сътрудничи за уреждане на разногласията между Афганистан и Пакистан, за да се постигне мир между двете страни. Афганистан и САЩ обвиняват Пакистан, че оказва подкрепа на талибаните, които се бият срещу правителството в Кабул и международните сили. Исламабад отхвърля обвиненията.

Афганистан настоява Пакистан да използва влиянието си върху лидерите на талибаните, за които се предполага, че се укриват в пакистанските гранични райони, за да ги убеди да започнат мирни преговори с афганистанското правителство. Пакистанският министър-председател Имран Хан потвърди вчера, че Исламабад оказва съдействие за преговори между САЩ и афганистанските талибани, които се предвижда да започнат на 17 декември.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини