Двете Кореи и ООН приключиха извеждането на силите и въоръжението си от района на пограничното селище Панминчжо

  • 25 октомври 2018 19:47

  • 921
  • 0
Двете Кореи и ООН приключиха извеждането на силите и въоръжението си от района на пограничното селище Панминчжо
© Gettyimages

Двете Кореи и оглавяваното от САЩ командване на силите на ООН приключиха извеждането на войниците и въоръжението от намираща се под общ контрол зона в района на пограничното селище Панминчжон. Това става в рамките на договореностите за намаляване на дългогодишното противопоставяне на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

Днес двете Кореи и командването на ООН приключиха с изтеглянето на оръжията, боеприпасите и войниците от охранителните постове в така наречената Съвместна зона за сигурност в района на Панминчжон, заяви южнокорейското министерство на отбраната. Преди това приключи разминирането на района, извършено в същия тристранен формат.

Утре и в събота двете страни ще направят съвместна проверка на работата по демилитаризирането на района.

Демилитаризирането на Съвместната зона за сигурност в района на пограничното селище Панминчжон е част от споразумения, които министрите на отбраната на двете Кореи сключиха през септември в кулоарите на срещата на върха на техните лидери. Според договореностите двете Кореи се съгласяват съвместната зона занапред да се охранява само от 35 "невъоръжени военнослужещи" от всяка страна и да допускат туристите да се движат свободно оттам. Освен изтеглянето на въоръжението и силите договореностите предвиждат и съвместно издирване на тленни останки на загинали войници по време на Корейската война.

По-рано днес южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че неговите военни са открили тленни останки от Корейската война в друг район, в който разчиствали мини заедно със севернокорейските военни. Това място, както и Панминчжон, се намират в така наречената Демилитаризирана зона по границата между двете Кореи. Останките са първите, които биват открити, откакто Южна Корея се включи в съвместното разминиране.

Предполага се, че са на южнокорейски сержант, загинал във войната, тъй като при останките заедно с куршуми и щик била намерена войнишки медальон с неговите имена. Сержантът има две сестри, които все още са живи и чрез ДНК-анализ ще бъде установено дали действително става дума за същия човек.

Разминирането, при което били открити тленните останки, се извършва на място, където са се водили едни от най-ожесточените боеве по време на войната. При тях войските на Южна Корея и ООН отблъскват поредица китайски атаки срещу стратегически възвишения. 

Последвайте канала на

БТА
921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини