Японският премиер отново обеща, че ще промени конституцията, за да подчертае ролята на въоръжените сили

  • 14 октомври 2018 10:38

  • 1288
  • 1
Японският премиер отново обеща, че ще промени конституцията, за да подчертае ролята на въоръжените сили
© Getty Images/Guliver (архив)

Японският премиер Шиндзо Абе днес отново обеща, че ще настоява за въвеждане на промени в следвоенната пацифистка конституция на страната, за да може в нея ясно да бъде формулирана ролята на въоръжените сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На ежегодния преглед на боеспособноста Абе заяви през 4000 войници, че измененията са необходими, за да се вдъхне гордост на военнослужещите. Вие си извоювахте доверието на обществото и сега е време ние, политиците, да изпълним дълга си и да създадем възможности Силите за самоотбрана с гордост да изпълняват задълженията си. На събитието бяха показани около 260 танка и други военни автомобили, както и 40 бойни самолета.

Миналия месец Абе бе преизбран за лидер на управляващата Либералнодемократическа партия и си осигури още три години като премиер. Той е твърдо решен да постигне промяна в конституцията. Много японски консерватори смятат, че написаната от САЩ японска конституция е унижение за страната, което тя е била принудена да понесе заради разгрома си във Втората световна война, отбелязва Асошиейтед прес.

Японският премиер иска да се добави точка към член 9-и на конституцията, който забранява използването на военна сила за уреждане на международни спорове. Абе иска в конституцията изрично да се разреши съществуването на японски въоръжени сили, които сега се наричат Сили за самоотбрана и имат ограничени права.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.14 | 13:04

1
НагЪзаки?

Добави коментар

Водещи новини