Десетки южнокорейци очакват предстояща среща със свои роднини и близки от Севера

  • 19 август 2018 14:15

  • 2977
  • 0
Десетки южнокорейци очакват предстояща среща със свои роднини и близки от Севера
© gettyimages (архив)

Десетки южнокорейци, мнозина от тях - възрастни хора, се събраха днес в североизточния град Сокчо преди утрешната си първа и дългоочаквана среща със севернокорейски роднини, с които живеят разделени от времето на Корейската война (1950-1953 г.), предаде БТА, цитирайки АФП.

Тази нова поредица събирания на семейства, разделени от конфликта - първата от три години насам, се вписва в рамките на забележителното разведряване на полуострова от началото на годината. Първите срещи ще се състоят утре в севернокорейската почивна станция на планината Кумган. Корейската война раздели милиони хора един от друг, затвърди и разделянето на самия полуостров, напомня АФП. 92-годишната Ли Кюм-сьом се надява утре да види своя син, с когото е била разделена през войната. По време на бягството си тя изгубила своя съпруг и четиригодишния си син - останала сама с дъщеря си и двете се качили на ферибот, отплавал после на юг. Двете с дъщеря й ще се съберат утре с това някогашно момче - днес мъж на 71 години, който се очаква да пристигне за събирането на семействата заедно със снаха си. "Не зная какво усещам, дали е радостно или тъжно чувство - казва Ли. - Не зная дали всичко е истинско или сънувам." На юг тя се омъжва, ражда и отглежда седем деца. Цял живот обаче се тревожи за сина си, останал на север. "Къде е живял? С кого? Кой го е отгледал?" - пита се възрастната жена.

Корейската война приключва с примирие - мирен договор няма и технически погледнато, Северът и Югът още са в състояние на война. Съответно всяко общуване между граждани от двете страни е строго забранено. От 2000 г. насам двата лагера са организирали досега 20 поредици събирания на разделени семейства, най-вече в моменти на подобряване на двустранните отношения. Шестдесет и пет години след примирието обаче времето, с което разполагат оцелелите, изтича. В началото за срещи от този род се записват 130 000 кандидати от Южна Корея. Но повечето вече са починали, а мнозинството от доживелитe до наши дни са над 80-годишни. Най-старият сред тях навършва тази година 101.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини