Високопоставен китайски монах обвинен в сексуално насилие над монахини

  • 02 август 2018 17:27

  • 16484
  • 1
Високопоставен китайски монах обвинен в сексуално насилие над монахини
© Pixabay

Високопоставен китайски монах отрича обвиненията, че сексуално е малтретирал монахини и ги е прилъгвал да правят секс с него, „контролирайки мислите им“, съобщи Би Би Си. 

Действията на игумен Сиюченг са подробно описани в доклад, изпратен на властите от двама монаси от храма в град Лунцюан. В отговор от Лунцюан са заявили, че монасите са „изкривили фактите“. 

Сиюченг е най-новият случай на публична фигура, обвинена в сексуален тормоз, част от набиращото и в Китай движение #MeToo (#МенСъщо), което цели да даде кураж на жертви на сексуално насилие да говорят открито за случилото се. 

Сиюченг е главата на Будистката асоциация на Китай, най-младият, заемал тази длъжност, освен това е и политически съветник на правителството. 

Игуменът има повече от милион последователи в китайската социална мрежа Weibo.

Според доклада на двамата монаси, изпратен до властите, Сиюченг е изпращал неприлични съобщения на монахини и ги е прмамвал да спят с него. 

Според данните, шест монахини са били „мишени“, като 4 от тях са се поддали. 

Игуменът е изпращал съобщения, в които ги убеждавал, че сексът е част от учението на будистките доктрини. 

Документът от 95 страници, чието съдържание е изтекло в интернет, съобщава и още една подробност – че през юни една от монахините е подала оплакване в полицията срещу Сиюченг, твърдейки, че я е насилил. 

Двамата монаси започнали да разследват действията на игумена, след като монахиня, с която се срещнали в Пекин през декември 2017 г., им показала съобщение, изпратено й от Сиюченг. 

Двамата монаси смятат, че храмът в Лунцюан е изцяло под влиянието на Сиюченг, който манипулирал всички да служат за неговата „будистка империя“. 

Сиюченг е бил отведен за разпит, но в момента е на свобода. Храмът пък обвинява двамата монаси в разпространение на изкривена информация. 

Докладът циркулира из китайските социални медии, но изглежда правителството го трие или цензурира. 

Движението #MeToo, което получи старта си в САЩ миналата година и доведе до десетки случаи на откровения за това, че високопоставени или популярни лица са злоупотребявали с положението си и сексуално са малтретирали хора, бавно навлиза и в Китай. Има сведения, че правителството в комунистическата държава се намесва в много от случаите и цензурира докладите по тях. 

По-рано през годината един от най-първите случаи, свързани с #MeToo движението, беше професор, обвинен в сексуално насилие. 

От тогава сред обвинените са били ветеран журналист, основател на благотворителна дейност и още една академична фигура. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
16484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
smoke_chiba_chiba

2018.08.02 | 19:22

1
Отворил им е чакрите човека.

Добави коментар

Водещи новини