Сред скъсването на язовирна стена в Лаос: Десетки тела изплуваха

  • 24 юли 2018 14:47

  • 9800
  • 0
Сред скъсването на язовирна стена в Лаос: Десетки тела изплуваха
© pixabay.com

Спасителните служби са открили 28 тела на загинали след разрушаването на язовирна стена в провинция Атапу, Югоизточен Лаос, предаде ТАСС, като се позова на Виетнамската информационна агенция.

Стотици хора остават в неизвестност. Стената на язовира, който се намира недалеч от границата с Виетнам, се разрушила снощи и излелите се пет милиарда кубически метра вода наводнили шест села и унищожили над 1000 къщи, предадоха световните агенции, позовавайки се на лаоската държавна осведомителна агенция КПЛ. Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората.

Висши правителствени представители са се отправили към мястото на бедствието. Причината за срутването засега е неизвестна. Според строителната компания възможно е причината да е в продължителните дъждове, след които в язовира са се събрали значителни количества вода, отбелязва Франс прес.

Южнокорейската агенция Йонхап предаде, че една от участващите в строителството южнокорейски компании е изпратила в Лаос своя президент и сформирала в Сеул екип за спешни действия. Компанията се опитва да установи дали язовирът е прелял или язовирната стена се е скъсала, посочва Асошиейтед прес. Според Йонхап, която цитира неназован представител на същата компания, количеството на валежите в района е били три пъти повече от обичайното и един от петте помощни язовири е прелял.

Властите са потърсили съдействие от правителствени служби, полицията и военните, от бизнеса и гражданите за осигуряване на хранителни продукти, питейна вода и лекарства
В Лаос, който изнася основната част от произведената водноелектрическа енергия в съседните страни, и главно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организация изразяват безпокойство от амбициозните водноелектрически проекти на Лаос. Те се тревожат най-вече за отражението, което ще имат върху река Меконг, не само за флората и фауната, но и за селското население и местната икономика, които зависят от реката, цитираха от БТА.

Язовирът и ВЕЦ Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена фирма, включваща южнокорейски, тайландски и лаоски компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация, отбелязва Асошиейтед прес. Според АФП, която цитира сайта на строителния консорциум, централата с мощност 419 мегавата на язовира се очаквало да заработи от 2019 г. 

Съоръжението струва над един милиард долара и се строи от 2013 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
9800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини