Южнокорейки излязоха на протест срещу "порното с камери за шпиониране"

  • 07 юли 2018 19:48

  • 3993
  • 0
Южнокорейки излязоха на протест срещу "порното с камери за шпиониране"
© Twitter

Хиляди южнокорейки се събраха в Сеул с искане за по-строги действия на властите срещу разпространението на интимни снимки и видеозаписи, направени със скрити камери. Това според участничките кара жените да живеят в постоянен стрес и тревога, предаде Асошиейтед прес.

Полицията заяви, че в изцяло женския протест са участвали около 18 000 души. Демонстрантките призоваха за по-строги разследвания и наказания за мъже, които правят снимки или видеозаписи на жени без тяхно съгласие и след това качват заснетото в интернет.

Повечето от протестиращите бяха покрили лицата си с бейзболни шапки, слънчеви очила и хирургически маски, както ги бяха инструктирали организаторите. Те заявиха, че се обявяват против това жените постоянно да се тревожат за скрити миниатюрни камери в тоалетните или че биват снимани под полите в станциите на метрото.

Протестиращите, много от които бяха с червени тениски с надписи "Разгневените жени ще променят света", започнаха да отправят одобрителни възгласи, когато две жени излязоха като доброволци, за да им бъдат обръснати главите.
"Да се борим, докато не умре и последното семе на незаконното заснемане!", изкрещя по микрофона една от протестиращите, докато друга й бръснаше главата. "Ето и моето послание към мъжете: не съм обект на сексуални желания! Аз съм гражданин първа класа, точно като вас!"

През годините Южна Корея срещаше трудности да се справи с извършителите, които използват миниатюрни камери или смартфони, за да снимат под дрехите на жените и да видят гениталиите и бельото им. Заснетото след това се качва на нелегални порнографски страници в интернет като Соранет (Soranet), която имаше над милион потребители, преди през 2016 г. полицията да я закрие. Все още има неизвестен брой подобни сайтове.

От 2004 г. южнокорейските власти изискват смартфоните да издават шумен звук, когато правят снимка или видеозапис, за да се предотвратяват подобни престъпления. Камерите на телефоните обаче могат да се заглушават чрез приложения, има и изобилие на миниатюрни камери, които могат да се скриват в чанти, обувки и тоалетни или в малки дупки, направени в стените и вратите на тоалетни.

Поради растящите критики президентът Мун Дже-ин във вторник нареди да бъдат проучени по-тежки наказания за престъпления със скрити камери, а работодателите незабавно да бъдат известявани за действията на извършителите.

Последвайте канала на

БТА
3993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини