Въпреки обещанията: Пхенян продължава работа по ядрената си програма

  • 27 юни 2018 11:09

  • 1222
  • 1
Въпреки обещанията: Пхенян продължава работа по ядрената си програма
© gettyimages (архив)

Сателитни снимки показват, че въпреки продължаващите преговори със САЩ и своето обещание за ядрено разоръжаване Северна Корея продължава да модернизира единствения си ядрен реактор, за чието съществуване се знае и който използваше за захранване на оръжейната си програма, съобщава БТА, позовавайки се на вестник "Гардиън".

Инфраструктурните подобрения в ядрената централа в Йонбьон продължават с бързи темпове, показва анализ на сателитни изображения от 21 юни, публикуван на сайта "38 Норт" (38 North), който следи развитието на севернокорейските оръжейните програми.

Охлаждащата система на реактора за производството на плутоний е променена, а на обекта са построени поне две сгради с непромишлено предназначение, които може да се използват при посещения на високопоставени представители. Довършено е зданието на нов инженерен офис, продължава строежа на поддържаща инфраструктура.

На срещите си с президентите на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и на Южна Корея Мун Дже-ин севернокорейският лидер Ким Чен-ун пое ангажимент за "пълно ядрено разоръжаване", но подробностите как и кога ще стане това не са уточнени. По-рано тази година Пхенян обяви, че ядреният му арсенал и оръжията, способни да поразят Съединените щати, са завършени и че през май е закрил единствения си известен обект за ядрени изпитания.

Инфраструктурните подобрения в Йонбьон обаче продължават. Това само подчертава необходимостта от споразумение, а не само от високопарни изявления, написа в Туитър управляващият редактор на "38 Норт" Джени Таун.

Състоянието на различните части от ядрения комплекс обаче е неясно и експерти предупреждават да не се прави връзка между извършваните подобрения и преговорите със САЩ.

Може да се очаква ядрената рамка на Северна Корея да продължи да функционира както обикновено, докато Пхенян не издаде конкретни нареждания, казват специалисти.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.06.27 | 13:32

1
правилно, на нас като ни събуха гащите хубаво видяхме ли???

Добави коментар

Водещи новини