Сеул започна военни учения за защита от Токио

  • 18 юни 2018 11:57

  • 2875
  • 0
Сеул започна военни учения за защита от Токио
© Getty Images/Guliver (архив)

Южна Корея започна днес военни учения, целящи да повторят в продължение на два дни сценариите за защита на островите Докдо, разположени край източните брегове на страната. Предполагаемата защита, разигравана по време на ученията, е в случай на малко вероятна японска атака, предаде Франс прес.

От края на японското колониално владическо над Корейския полуостров Сеул контролира тези острови в Японско море, известно и като Източно море. Токио има претенции върху островите Докдо, които нарича Такешима. Япония обвинява Южна Корея, че ги е окупирала незаконно.

Ученията се организират в момент, в който американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви края на съвместните учения с Южна Корея, целящи парирането на заплахи от Северна Корея. Той нарече ученията скъпи и "много провокативни".

Японска атака е малко вероятна, но Южна Корея организира този тип маневри два пъти на година от 1986 г. насам. Маневрите са доста по-малки по мащаб в сравнение със съвместните американо-южнокорейски учения. В тях участват само шест военни кораба и седем самолета. Военноморска част освен това ще бъде разположена на скалистите острови, обитавани от около 40 души, основно полицаи.

Отношенията на Япония и Южна Корея, и двете съюзнички на САЩ, и двете демокрации и пазарни икономики, са помрачени от исторически и териториални спорове, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини