Китайски хакери са откраднали планове на САЩ за водене на подводна война

  • 09 юни 2018 13:42

  • 4146
  • 1
Китайски хакери са откраднали планове на САЩ за водене на подводна война
© Pixabay

Хакери на китайските власти са откраднали от подизпълнител на американските военноморски сили огромен обем данни, свързани с воденето на подводна война, съобщи "Вашингтон пост", цитиран от ДПА.

Според анонимни източници на вестника пробивите са станали през януари и февруари и са засегнали тайни планове за разработване на свръхзвукова противокорабна ракета за подводници.

Фирмата подизпълнител не е посочена в статията, но "Вашингтон пост" пише, че тя е работила за Военноморския център по подводни войни с централа в Роуд Айлънд.

Откраднатите данни са съхранявани в некласифицирана мрежа на подизпълнителя, а всичките материали биха могли да се определят като секретни, заявяват източниците пред "Вашингтон пост".
Вестникът допълва, че ВМС на САЩ водят разследване с помощта на ФБР.

ФБР отказа коментар, а китайското посолство във Вашингтон заяви, че не знае нищо за хакерската атака. "Китайското правителство твърдо подкрепя сигурността в киберпространството и в съответствие със закона се бори с всички форми на кибератаки", каза за ДПА говорител на дипломатическата мисия.

"Вашингтон пост" пише, че са откраднати 614 гигабайта данни от проект "Морски дракон", сигнали и сензорни данни, информация от комуникационните зали на подводници за криптографски системи, както и библиотеката за водене на електронна война на отдела на ВМС на САЩ за разработване на подводници.

Вестникът допълва, че след съобщението му американският министър на отбраната Джеймс Матис е поискал да бъде направен преглед на въпросите, свързани с киберсигурността при подизпълнителите.

Изданието посочва, че се е съгласило да не разгласява някои подробности за проекта за ракетата, след като ВМС заявили, че това може да навреди на националната сигурност.

Последвайте канала на

БТА
4146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДОН БЕЗ ПАРДОН

2018.06.09 | 14:37

1
За това пък Крум Усаински - Любо от Крупник прави по-хубави подводни сФирки от майка си и баща си .

Добави коментар

Водещи новини