Етническото прочистване на рохингите в Мианма продължава, обяви ООН

  • 06 март 2018 09:43

  • 1303
  • 1
Етническото прочистване на рохингите в Мианма продължава, обяви ООН
©

Етническото прочистване на рохингите в Мианма продължава, повече от шест месеца след като над 700 хиляди души от това мюсюлманско малцинство избягаха в съседен Бангладеш заради репресии на армията в отговор на бунтовнически нападения. Това заяви днес представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Франс прес и Ройтерс, след четиридневно посещение в бежански лагери в Бангладеш.

"Масовото и систематично насилие срещу рохингите изглежда продължава", заяви помощник-генералният секретар на ООН за правата на човека Андрю Гилмор.

"Правителството на Мианма непрекъснато повтаря на света, че е готов за завръщането на рохингите, но в същото време силите за сигурност продължават да ги принуждават да бягат в Бангладеш", добави Гилмор, който разкритикува бездействието на правителството. Той добави, че срещу рохингите се води кампания на "терор и принудителен глад", целяща да накара останалите в Мианма рохинги да напуснат домовете си и да потърсят спасение в Бангладеш.

Армията на Мианма твърди, че военната операция срещу рохингите била предприета в отговор на нападения на бунтовници рохинги, окачествени като "терористи", в края на август м.г., отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.03.19 | 10:41

1
Кьде са защитниците на хората от САЩ?Или тук нямат интерес?Или пак Путин е виновен?

Добави коментар

Водещи новини