Лидерите на двете Кореи са все по-близо до историческа среща

  • 10 февруари 2018 10:59

  • 3741
  • 2
Лидерите на двете Кореи са все по-близо до историческа среща
©

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обеща да посети Пхенян след необходимите приготовления, в отговор на поканата от свернокорейския лидер Ким Чен-ун за среща на върха в КНДР, съобщи БТА, цитирайки агенция Киодо.

Поканата бе предадена днес на среща в Сеул на южнокорейския държавен глава с делегацията от КНДР за Зимните олимпийски игри. Говорител на администрацията на южнокорейския президент, цитиран от световните агенции, посочи, че поканата е предадена устно от сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-чен, на срещата в Синия дом (южнокорейското президентство). Тя е предала на Мун и писмо от брат си, в което Ким Чен-ун изразява готовност да се срещне с президента на Южна Корея възможно най-бързо.

Говорителят на президентството, цитиран от АП заяви, че Мун е отговорил, че Северна и Южна Корея трябва да продължат да работят за създаване на условия за провеждане на такава среща на върха. Евентуално посещение на Мун в Северна Корея би било първата среща между лидерите на двете Кореи от 2007 година, отбелязва Ройтерс. На срещата с делегацията от КНДР Мун е призовал Пхенян да започне диалог с Вашингтон, посочи пред журналисти говорителят на Синия дом, цитиран от ТАСС.

"Скорошно начало на диалог между САЩ и Севера е необходимо също така за развитие на междукорейските контакти", е казал южнокорейският лидер пред делегацията от КНДР. На срещата е постигнато и споразумение да се насърчава диалогът между Севера и Юга с цел укрепване на отношенията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3741 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
леле

2018.02.11 | 17:09

2
Докато същствуват САЩ няма да позволят съединение на Корея, дори и като васална държава по американски вкус !

2018.02.11 | 17:09

1
Ако щатите и тяхните еврейски господари не се месят навсякъде, има шанс за един по-мирен свят

Добави коментар

Водещи новини