Служител на американското консулство в Истанбул е арестуван и обвинен в шпионаж

  • 09 октомври 2017 12:22

  • 2432
  • 1
Служител на американското консулство в Истанбул е арестуван и обвинен в шпионаж
© Pixabay

 Служител на американското консулство в Истанбул беше арестуван от турските власти и обвинен в шпионаж, съобщиха от агенция Фокус. След задържането държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е говорил с турския си колега Мевлют Чавушоглу по телефона.

В разговор с журналисти в Афионкархисар, Чавушоглу е потвърдил за проведения разговор във връзка с ареста на консулския служител на САЩ Метин Топуз, заради връзките му с някои от лидерите на терористичната организация на Фетулах Гюлен. Организацията е  държана отговорна за миналогодиншния опит за преврат в Турция.

„В Турция никой не може да бъде хвърлен в затвора, арестуван или задържан без сериозни предварителни разследвания и доказателства или без сериозно обвинение. В края на краищата, не политиците, не аз, нито Държавния департамент на САЩ ще дават присъдата, а независимият съд“, съобщи Чавушоглу.

От своя страна, Джон Бас, посланикът на САЩ за Турция, изрази смущението си от ареста на Топуз, който е дългогодишен служител на истанбулското консулство.

„Дълбоко съм смутен, че някои хора в турското правителство предпочитат да водят това дело през медиите, а не по нормалния начин – чрез дело пред съдия. Това не е преследване на справедливостта, а ми се струва, че по-скоро е преследване на отмъщение“, заяви Бас.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.09 | 09:55

1
Грешка.

Добави коментар

Водещи новини