Откриха останките на обезглавен германски заложник

  • 05 март 2017 12:11

  • 16096
  • 0
Откриха останките на обезглавен германски заложник
© Getty Images

Филипински морски пехотинци откриха останките на германски заложник, обезглавен от екстремисти от групировката "Абу Саяф" след изтичането на срока за плащане на откупа, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Главата и тялото на Юрген Густав Кантнер бяха изкопани късно снощи в планинска местност край град Инданан, съобщи генерал-майор Карлито Галвес-младши, регионален командир на филипинските въоръжени сили. Екстремистите в провинция Сулу държат още няколко местни и чуждестранни заложници.

Останките на Кантнер ще останат в морга в Сулу, докато се подготвят документи за транспортиране на тялото, съобщи друг военен - полковник Сирилито Собехана.

Филипинският президент Родриго Дутерте се извини на Германия и семейството на Кантнер, след като правителствените сили не успяха да спасят заложника, който беше в плен близо четири месеца. Той обаче подчерта, че не трябва да се плащат откупи на похитителите. Филипинската армия обеща да изправи убийците на заложника пред правосъдието и да продължи операциите за освобождаване на други заложници на групировката "Абу Саяф", събрала десетки милиони долари от пиратство и плащане на откупи.

Германия и Филипините осъдиха убийството на заложника. Екстремистите публикуваха запис на екзекуцията онлайн след изтичането на крайния срок за плащането на 600 000 долара. Говорител на филипинското президентство подчерта, че подобни действия няма да останат ненаказани.

Над 20 филипински военни бяха ранени при сблъсъците, довели до смъртта на 16 бойци на "Абу Саяф", при опитите да открият и спасят Кантнер. Той беше отвлечен през ноември от яхта край бреговете на малайзийския щат Сабах.

Последвайте канала на

БТА
16096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини