Северна Корея отхвърли резолюцията на ООН с нови санкции срещу нея

  • 01 декември 2016 17:16

  • 3811
  • 0
Северна Корея отхвърли резолюцията на ООН с нови санкции срещу нея
© Getty Images/Guliver

Северна Корея отхвърли днес приетата вчера от ООН нова резолюция със санкции срещу нея, предаде Ройтерс.

Севернокорейското министерство на външните работи определи наказателните мерки като отричане на нейния суверенитет и право на съществуване.

Предложената от Съединените щати резолюция бе приета от Съвета за сигурност на ООН с единодушие в отговор на извършения през септември от КНДР най-мощен неин ядрен опит до този момент.

В изявлението, разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА, външното министерство на страната даде да се разбере, че тя ще предприеме "по-силни мерки за самоотбрана". Повече подробности не бяха дадени.

Русия, която подкрепи резолюцията, предупреди днес, че действията на Северна Корея не трябва да бъдат използвани като предлог за увеличаване на военните потенциали в Североизточна Азия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руското министерство на външните работи се обяви в изявление срещу "свободните интерпретации" на резолюцията.

Предупреждението съдържа явен намек към Съединените щати, които възнамеряват да разположат антибалистични ракетни системи в Южна Корея в отговор на ракетната заплаха от Севера. Русия, подобно на Китай, е настроена критично към тези американски планове.
Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие предложената от Съединените щати резолюция, която ограничава севернокорейския износ на въглища с 60 процента до годишен таван на продажбите от 400,9 милиона долара, или 7,5 милиона метрични тона. Също така се забранява експортът на мед, никел, сребро, цинк и статуи.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър призна, че не очаква резолюцията да убеди Северна Корея да прекрати ядрената си оръжейна програма. Годишните приходи на КНДР в твърда валута ще намалеят с най-малко 800 милиона долара, или около една четвърт, прогнозира в същото време тя.

Пауър отбеляза, че тези пари отиват за финансиране на забранената ядрена и ракетна програма на Северна Корея.

Константин Тодоров
3811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини