В Индия умират най-много хора от селфита

  • 19 ноември 2016 08:03

  • 16812
  • 2
В Индия умират най-много хора от селфита
© Getty Images/Guliver

През последните дни в страната ни се заговори за нов инцидент, свързан с желанието за заснемане на екстремна селфи снимка, който за щастие няма фатален край. 13-годишно момиче от Нови пазар се размина само с изгаряния след токов удар, докато се опитвало да направи селфи на електрически стълб, но много хора по света нямат този късмет, пише mobilebulgaria.com.

Оказва се, че всяка година се увеличава броят на смъртните случаи в световен мащаб в опит за правене на селфи снимка на необичайно място. Екип от американски изследователи се надява, че е успял да намери решение на този проблем и то е под формата на приложение, което ще предупреждава потребителите, когато има риск за тяхното здраве.

Първата информация за смърт в опит за заснемане на селфи е през 2014 година, а досега студенти от Университета “Карнеги Мелън” са успели да преброят общо 122 случая в цял свят. През 2014 са регистрирани 15 инцидента, 39 – през 2015, и 73 само за първите 9 месеца на тази година.

По-голямата част от смъртните случаи са в Индия – 76, 9 са регистрирани в Пакистан, 8 има в Щатите и 6 – в Русия.

В повечето случаи смъртта е предизвикана от падане от голяма височина – хората се опитват да си направят снимка на уникални скали или на върха на някоя сграда, за да впечатлят последователите си в социалните мрежи. В Индия обаче повечето смъртни случаи са свързани с влакове, защото хората предпочитат да се снимат на или близо до релси със свои приятели като символ на вечно приятелство и защото се приема за романтично.

В Щатите и в Русия по-голямата част от фаталните инциденти са свързани с оръжие. Приложението на американските учени ще се опита да предупреди потребителя, като ще може да разпознае кога се прави опит за снимка на голяма височина, близо до релси или в други опасни ситуации, като се ползва локализиране и разпознаване на обектите в кадъра. Екипът е тествал своя алгоритъм с 3000 селфита и е постигнал степен на успеваемост в разпознаването на опасност от над 70%.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
16812 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2016.12.11 | 15:41

2
Защото са най много цигани на глава от населението хахахахаха..... а знаем циганите колко са умни.
Е,

2016.12.11 | 15:41

1
Първо, защото са "най-умните", после нали са много....горките хорица

Добави коментар

Водещи новини