Шарбат Гула бе посрещната тържествено в родината си

  • 10 ноември 2016 10:55

  • 11780
  • 0
Шарбат Гула бе посрещната тържествено в родината си
©

Афганистанската бежанка Шарбат Гула, прочула се през 1984 г. , когато нейна снимка се появи на корицата на сп. "Нешънъл джиографик", бе експулсирана от Пакистан във воюващ Афганистан след кратък престой в затвора заради използване на подправени документи за самоличност, предаде Франс прес.

Гула бе посрещната тържествено в родината си, съобщи Ройтерс. Тя бе приета в президентския дворец в столицата Кабул лично от президента Ашраф Гани. "Приветствам я обратно в обятията на нейната родина", каза Гани на малка церемония. Гула стоеше зад него с безизразно лице, отбелязва Ройтерс.

Зеленоокото афганистанско момиче с червено шалче бе заснето в бежански лагер и се превърна в символ на страданието, което носят войните в страната й, припомня Франс прес.

"Експулсирахме Шарбат Гула в Афганистан заедно с четирите й деца", съобщи за АФП представител на местните власти в граничния пакистански град Торхам. Друг служител уточни, че са я придружили афганистански дипломати в Пакистан.

Бежанката навърши вчера 45 години. "Бях решила да живея и да умра в Пакистан, но те ми причиниха възможно най-голямата злина", каза тя миналата седмица пред АФП. Гула сподели, че "сърцето й се къса", щом си помисли, че ще я върнат в родната й страна, където талибаните са минали в настъпление срещу отслабеното правителство.

Гула бе арестувана в дома си в Пакистан, защото живеела незаконно в страната. При обиска бяха иззети афганистански и пакистански документи за самоличност. Заплашваше я присъда от 14 години затвор за дългогодишно незаконно пребиваване в страната. Осъдена бе обаче на две седмици затвор, глоба от близо 1000 долара и експулсиране от Пакистан.

Гула бе експулсирана на фона на натиска, който оказва Пакистан да върне 2,5-те милиона афганистански бежанци на негова територия обратно в родината им, въпреки че там се води кървава война с талибаните, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
11780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини