Китай извърши първо антитерористично учение със Саудитска Арабия

  • 27 октомври 2016 12:42

  • 3198
  • 1
Китай извърши първо антитерористично учение със Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver

Специалните сили на Китай и Саудитска Арабия извършиха първото общо антитерористично учение, предаде Ройтерс, като се позова на вестника на китайската армия.

В маневрите близо до югозападния китайски град Чунцин от 10 октомври в продължение на две седмици са участвали по 25 души от всяка страна. Действията са били съсредоточени върху упражняване на бойни умения и тактики за борба с тероризма.

"Това общо антитерористично учение има за цел да повиши способността на двете армии за борба с тероризма и нетрадиционните заплахи за сигурността", заяви вестникът.

Маневрите са поредният опит на Китай да засили връзките в сигурността със страните от Близкия изток и своите мюсюлмански съседи.
Китай казва, че с разрастването на глобалното му влияние се увеличава заплахата от тероризъм за неговите компании и граждани, а правителството все повече се ангажира дипломатически на проблемни места в райони като Близкия изток.

Пекин отдавна се безпокои, че нестабилността в Афганистан ще се разпространи към западния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, където живеят мюсюлмани уйгури.

През август Китай създаде антитерористичен съюз с Пакистан, Афганистан и Таджикистан, а от 20 до 24 октомври участва в общи антитерористични учения с Таджикистан близо до таджикистанско-афганистанската граница, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3198 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.30 | 10:15

1
чаршафите им спонсорират уигурите да правят терористични акции,а тези правят съвместни учения.

Добави коментар

Водещи новини