Китайският парламент отстрани 45 депутати за купуване на гласове

  • 15 септември 2016 11:19

  • 1027
  • 0
Китайският парламент отстрани 45 депутати за купуване на гласове
© Getty Images

Китайският парламент отстрани 45 депутати от североизточната провинция Ляонин заради безпрецедентни изборни измами, предаде ДПА.

Решението показва, че Китайската комунистическа партия проявява "нулева толерантност към подкупите и купуването на гласове", се казва в редакционна статия на печатния орган на партията "Пипъл'с дейли".

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители се събра на специално заседание вчера и гласува да отстрани 45-те депутати, избрани в провинциалното събрание на Ляонин, заради купуване на гласове и подкупи по време на изборите през 2013 година, съобщава агенция "Синхуа".

Вместо на общи избори, близо 3000-те членове на националния парламент се избират от провинциални и местни органи. Комунистическата страна с еднопартийна система сочи Общокитайското събрание, което според критиците само потвърждава взетите решения, като доказателство, че развива социалистическа демокрация, припомня ДПА.

Общо 523 членове бяха обвинени в изборни измами и бяха отстранени или подадоха оставка. Депутатите заявиха, че ще бъде създадена група, която временно да изпълнява някои от функциите на провинциалното събрание на Ляонин, защото то вече не може да събере кворум.

Китайската централна телевизия заяви, че случаят е безпрецедентен в историята на Китайската народна република, която е основана през 1949 година.

"Системата подтиква към подкупи", казва Чжан Лифан, независим политически коментатор от Пекин. "Процесът на гласуване е много непрозрачен. Общокитайското събрание на народните представители се избира от провинциалните събрания, а провинциалните делегати се избират от градските събрания. Това е вътрешен кръг", заяви Чжан пред ДПА. Китайските бизнесмени се стремят да влязат в този вътрешен кръг, за да получат титла, която може да им помогне да оказват влияние върху политиците и повишава социалния им статус, добави той.

Скандалът е поредния удар срещу усилията на китайския президент Си Цзинпин да прочисти корупцията в партията.

Преди три години беше разкрито, че 518 от 527 членове на общинския съвет на Хънян в южната провинция Хунан са приели подкупи, за да гласуват за кандидати в събранието на провинцията.

Последвайте канала на

БТА
1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини