Полицията смаза протести в китайско село, прочуло се с опитите за демокрация

  • 14 септември 2016 12:33

  • 2373
  • 2
Полицията смаза протести в китайско село, прочуло се с опитите за демокрация
© Getty Images/Guliver

Около 70 души бяха задържани при сблъсъци между полицията и протестиращи в село в южната китайска провинция Гуандун, което преди време привлече общественото внимание с опитите за демокрация, предаде Ройтерс, като се позова на местни хора.

Жителите на село Укан бяха шокирани от силовите действия на полицията. "Повечето хора бяха доста изплашени. Полицаите преследваха всички, като ги гонеха до къщите им и биеха хората", каза жител на име Чън.

Хонконгски активисти се опасяват, че насилието е отчаян опит да бъде потушено недоволството в селото, което привлече международно внимание през 2011 г., когато бунт заради заграбване на земи принуди властите да отстъпят и да позволят преки местни избори.
Полицията обискира домове, търсейки водачите на протестите, започнали след арестуването на популярен лидер през юни.

Селският лидер Лин Цзулуан - един от последните останали на служба водачи на протестите от 2011 г. - беше осъден на три години затвор този месец за незаконно обогатяване и по други обвинения.

Жителите на Укан замеряха полицията с тухли, а органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ. При сблъсъците имаше пострадали местни хора. Мнозина казаха, че сегашното насилие е било по-лошо от това през 2011 г.

По-рано полицията съобщи, че са арестувани 13 души за организиране на незаконни събирания и използване на заплахи, с които да принудят жителите да се присъединят към протестите.

На различни места в Китай се правят опити за демокрация, но събитията в Укан бяха един от малкото случаи, при които Китайската комунистическа партия е отстъпвала пред протести. Китайските лидери се страхуват от разрастване на призивите за демокрация и се тревожат да не загубят контрола върху властта. Продължилите седмици продемократични протести в Хонконг в края на 2014 г. бяха едно от най-големите политически предизвикателства за Пекин от десетилетия, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.09.16 | 15:23

2
Оранжева революция за жълтите комуняги!!!САЩ ще смачкат всички Антидържави-Русия,Китай,Северна Корея и др.

2016.09.16 | 08:45

1
Ако власта, отстъпи Китай ще отиде към война. Винаги ще има недоволни и при демокрация и диктатура!

Добави коментар

Водещи новини