Казахстан арестува 21 членове на три радикални групировки, подготвяли атентати

  • 31 август 2016 12:48

  • 1022
  • 0
Казахстан арестува 21 членове на три радикални групировки, подготвяли атентати
© Getty Images/Guliver

Службите за сигурност на Казахстан съобщиха днес, че са задържали 21 членове на три радикални групировки, подготвяли атентати в бившата съветска република с предимно мюсюлманско сунитско население, предаде Франс прес.

Арестите са били извършени в западни региони между 12 и 30 август, уточни в комюнике казахстанският Комитет за национална сигурност.

Задържаните са обвинени, че замисляли нападения срещу полицаи и терористични актове на места, където се събират големи групи хора.

По време на операцията, проведена отчасти в Актобе, където на 5 юни 7 души загинаха при терористична атака, силите на реда конфискуваха "огнестрелни оръжия, муниции, тротил, взривно устройство", също и "записи с екстремистко съдържание".
Заподозрените са обвинени още в "участие в терористична група" и "възхваляване на тероризма".

Президентът Нурсултан Назарбаев, управляващ Казахстан с желязна ръка още от съветското време, демонстрира нарастваща тревога във връзка с ширещия се в страната радикален ислямизъм.

Освен нападението през юни в Актобе, ТАСС припомня и антитерористичната операция в Алмати, където на 18 юли бяха нападнати сградите на районно полицейско управление и на Комитета за национална сигурност на Казахстан. При атаките бяха убити общо 9 души.

Останал дълго време настрана от ислямистки нападения, каквито ставаха в други държави от региона, граничещият с Афганистан Казахстан, богат на залежи на петрол, газ и руди, все още е най-стабилната страна от Централна Азия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини